Фокача (Focaccia) є одним з найтрадиційніших та найпопулярніших хлібних виробів Італії. Її прадавнє коріння проросло настільки міцно, що навіть зараз цей хліб випікають у будні та на свята. Варто спробувати такий рецепт одного разу, аби фокачча стала постійним гостем на вашому столі. Яскраві літні аромати зберуть на кухні
всю родину!
ІНГРЕДІЄНТИ
- натертий сир Грана Падано …………………………………………… 500 г
- оливкова олія ……………………………………………………….………… 7 г
- пшеничне борошно …………………………………………………………. 500 г
- часник …………………………………………………………………………… 2 зубчики
- свіжий розмарин …………………………………………………………… 2 гілочки
- сухі дріжджі …………………………………………………………..……… 14 г
- тепла вода ………………………………………………………..…………… 300 мл
- морська сіль …………………………………………………….…………… дрібка
- чері (червоні або жовті) ………………………………..……………… 10-15 шт.
ПРИГОТУВАННЯ
45 хвилин + час на дозрівання тіста
-
Перш за все потрібно з вечора підготувати часник: очистити зубчики, а потім лезом ножа розчавити. Додати у чашку 75 мл оливкової олії, часник та залишити на ніч, накривши кухонним рушником.
-
У миску просіяти борошно, додати дріжджі, 50 мл оливкової олії та 300 мл теплої води. Замісити тісто. Викласти на присипану борошном поверхню та добре вимісити протягом 6-8 хвилин. Повернути до миски, накрити рушником і залишити на годину.
-
Розвести морську сіль у 1,5 столової ложки гарячої води. Дати воді охолонути. Тісто обім’яти та розкласти на прямокутній деці, де буде випікатися фокачча. Розтягнути руками по всій поверхні, а потім скропити солоною водою.
-
Порізати помідори навпіл, зробити у тісті кілька заглиблень, скропити оливковою олією та покласти туди половинки зрізом до низу.
-
Рясно змастити часниковим маслом. Відставити ще на одну годину. Розігріти духовку до 220 градусів. Посипати зверху розмарином та випікати фокаччу 20 хвилин. Потім посипати по всій поверхні сир Грана Падано та допекти ще 10 хвилин. І тепер можна насолоджуватися!
ЦІКАВО: Замість оливкової олії можна використати ароматну соняшникову, розмарин замінити базиліком, чері – оливками, а також додати за смаком шматочки часнику, солодкого перцю, чи грибів. Легка та смачна фокачча завжди присутня на столах італійців. Її куштують із сирами та використовують замість традиційного хліба до обіду чи вечері.
В рецепті використовували:

Сир Грана Падано 32%, ТМ Занетті, тертий, 100г
Твердий витриманий сир.
Молоко: коров’яче.
Скоринка: солом’яного кольору, гладка, масляниста, перфорована власною назвою по всьому периметру та ромбами. Обов’язково присутнє тавро. Їстівна.
Текстура сирного тіста: тверда та крихка. Колір рівномірний, світло-солом’яний, може змінюватись в залежності від витримки (з часом стає темнішим, але не має бути світло-сірим).
Аромат: солодкий з яскравими насиченими свіжими цитрусовими нотками.
Смак: помірно солоний, схожий на морозиво, з післясмаком ананасу.
Мінімальний термін визрівання 9 міс.