Камамбер — сир з білою пліснявою, справжня знахідка для фанатів вишуканого смаку. Його солодкий, повітряно-молочний смак залишає після себе яскравий фруктовий післясмак з нотками горіхів і пряних трав. Він ідеально поєднується з винами і прикрасить ваші салати, випічку і навіть десерти.

До речі, 28 квітня — знакове число для прихильників сиру. Адже саме цю дату вважають Днем Камамберу. Саме цього дня народилася Марі Арель — легендарний творець цього сорту сиру. Чи так це було насправді і який шлях пройшов Камамбер від “народження” і до появи на наших столах. У цю пам’ятну дату проведемо справжній екскурс “життям” улюбленого продукту разом із сирним експертом Оксаною Черновою.

КОГО ВВАЖАЮТЬ “БАТЬКАМИ” СИРУ КАМАМБЕР?

Найімовірніше, своє ім’я цей сорт сиру отримав від однойменного селища, де вперше і був помічений. Брат знаменитого французького письменника Томаса Корнелі у своєму “Загальному географічному та історичному словнику” написав, що в районі села Камамбер на ринку Vimoutiers ви щопонеділка можете купити чудовий сир. Цей запис датується ще 1708 роком. 

Вважається, що “мама” Камамберу Марі Арель свого часу поліпшила і вдосконалила первісну рецептуру. До речі, її вона дізналася від священика абатства Бонвуст, якого переховувала у себе вдома з 1790 року під час Великої французької революції. 

Але на широкий французький ринок Камамбер почав виходити тільки в середині 19 століття. Прямий нащадок Марі Арель Томас Пайнел в 1863 році зустрів Наполеоном III в Сердоні і запропонував йому спробувати один з його сирів. Думаємо, ви вже здогадалися, що це був за сорт. Імператор був настільки у захваті від барвистості смакової гами, що негайно налагодив доставку цього сиру у королівський палац. Таким чином, Камамбер підкорив Париж і став поширюватися усією країною. 

До речі, вже в період Першої світової війни Камамбер був компонентом залізних пайків, які видавали французьким солдатам.

ЯК КАМАМБЕР ПІДКОРЮВАВ ЄВРОПУ?

Кінець 19 століття знаменитий масштабними будівництвами залізничних шляхів. Уся Європа стрімко вкривалася рейками і шпалами, а дороги для подорожей і торгівлі стали набагато ширшими. Скористалися новими транспортними можливостями і виробники Камамберу. 

У тому, що їхній продукт стане популярним далеко за межами Франції, вони анітрохи не сумнівалися. Але була одна проблема — як ефективно перевозити сир, щоб він не зіпсувався. 

На допомогу прийшов французький інженер Рідель. У 1890 році він створив спеціальну дерев’яну коробочку, яка забезпечувала легке транспортування. Незабаром така проста і, головне, недорога ідея стала використовуватися багатьма виробниками камамберу.

 

ЯК КАМАМБЕР ВПЛИНУВ НА СУСПІЛЬСТВО?

Успіх цього сиру круто змінив соціальну організацію значної частини Нормандії. Наприклад, найпопулярнішою сільськогосподарською справою стало виробництво молока. Багаті фермери у свою чергу почали організовувати кооперативні товариства для збору головного інгредієнту сиру з маленьких домашніх ферм. Рецепт самого Камамберу теж удосконалився і поступово став таким, яким сьогодні знаємо його ми. 

Популярність сиру росла дійсно, як на дріжджах, і вже в інших країнах почали з’являтися свої виробники Камамберу. Спочатку на батьківщині цього сорту, в Нормандії, зраділи такому успіху. Але незабаром з’явилися перші сумніви — раптом велика кількість сирних майстрів знизить якість їхнього улюбленого продукту, а вони і зовсім втратять частину своїх покупців. 

Тоді вони вирішили створити “Syndicat des Fabricants du Véritable” Камамбер де Нормандія (Синдикат Справжнього Камамберу від Нормандських виробників). Він був відкритий у 1909 році, і його першим президентом був М. Віньбоуле. Саме він потім визначив те, що тепер ми називаємо камамбером по-нормандськи. 

Вже після Другої світової війни виробництво цього сиру складалося більш ніж з 1400 молочних заводів. Відсоток споживання також стрімко зростав, тому потрібно було адаптуватися до нових умов і конкурентного середовища, при цьому не втрачаючи якості. Тоді почали будуватися перші заводи для виробництва камамберу з пастеризованного молока.

ІСТОРІЯ КАМАМБЕРУ В НАШІ ДНІ

У наші дні головним для всіх виробників залишається смак і якість знаменитого вже на увесь світ ніжного сиру Камамбер. В 1986 році, Камамбер отримав знак АОС (appellation d’origine contrôlée), що підтверджує контроль достовірності походження. Це підтверджує достовірність назви і унікальну технологію виготовлення продукту, яка тримається в найсуворішому секреті. Цей знак був створений для захисту оригінального аромату камамберу. Пізніше він також отримав АОP “Appellation d’Origine Protégée” — спеціальний знак, наданий європейським співтовариством.

Сучасні виробники продовжують експерименти над своїм продуктом. Деякі вирішили змінити класичний спосіб приготування, щоб збільшити кількість виробництва. Наприклад, вони автоматизували процеси по обробці сирого молока. Деякі — вірні традиціям. Вони продовжують робити вручну сири.

Пам’ятник Марі Арель, Вімутье

ЯК ШАНУЮТЬ КАМАМБЕР У СВІТІ?

Ще на початку 20 століття один американський лікар рекомендував своїм пацієнтам, які страждали від гастриту, обов’язково вживати сир камамбер щодня. 

Він вирішив дослідити історію походження сиру. З цією метою він вирушив до Нормандії, де почав вивчати архіви. Кажуть, що саме так і стала відома історія звичайної селянки Марі Арель і її внесок у гастрономічну та кулінарну історію світу.

У 1928 році на центральній площі міста Вімутье відбулося урочисте відкриття пам’ятника Марі Арель, а ім’я дівчини стало добре відомо знавцям і любителям сиру.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *